Slik blir du millionær på internett

Mange går med en liten teknologigründer i magen og drømmer om å lage det neste Angry Birds, Wordfeud, Instagram eller Facebook. Felles for alle disse er ønsket om suksess; en suksess som ofte, men ikke alltid, viser seg i form av penger. Dette er også en gjenganger på diverse forumer som Freak.no.

bigJeg har jobbet med internett siden 1999 og har en del erfaring med dette, så i dette innlegget skal jeg ta for meg hvordan du kan tjene store penger på internett. Det er også anledning til å stille meg spørsmål om hvordan du skal kommersialisere evt. prosjekter eller ideer du har i kommentarfeltet.

Merk: Ingen av metodene jeg tar for meg er noen enkel og kjapp måte til rikdom. De krever enormt mye arbeid over lang tid – og dersom forbrukslånet ditt forfaller om to uker, så ikke satse alt på å lykkes ved hjelp av metodene som jeg forteller om i denne posten. På grunn av lave“barriers to entry”, så er internett en ekstremt konkurranseutsatt bransje. Husk at du uansett nisje til enhver tid konkurrerer mot minst 10 andre i ditt eget hjemland – og sannsynligvis cirka 20 millioner indere.

Det første du må forstå før du kan tjene store penger på internett, er at ingenting kan komme inn i et lukket kretsløp. Energi kan ikke oppstå eller forsvinne av seg selv. Det betyr at alle penger du drømmer om å tjene, nødvendigvis må komme fra et sted. Noen – eller noe – som allerede har penger må gi de til deg. Og aller helst frivillig.

Dette betyr at du må skape et behov i markedet; et behov som du kan tilfredsstille i bytte mot penger. Dette behovet kan manifestere seg på mange forskjellige måter. Jeg skal nedenfor redegjøre for noen av disse.

billboard

1. Display-basert reklame (CPI/CPM og CPC/eCPC)

Det er til enhver tid et massivt sug i markedet etter gode utstillingsvinduer for kommersielle budskap.

Her ser du veksten i reklame på nett. Her ser du veksten i video-reklame. Her ser du veksten i mobil reklame. Man trenger ikke å være geni for å forstå at den veksten kommer til å fortsette i minst 5-10 år til. Samtidig melder Facebook allerede om resultatmarginer på opptil 40% i kvartalet (!).

Å tjene penger på reklame er “lett”: Du trenger bare å skape et massivt, populært nettsted, mobil nettside eller app med millioner på millioner av brukere. Deretter spiller det ingen rolle om du kun tjener 1-2 øre per visning; du tjener allikevel millioner av kroner om dagen. Samtidig har du egentlig ingen produksjonskostnad utover basale, variable serverkostnader. En annonsevisning koster deg (nesten) like mye å produsere som en million annonsevisninger gjør (når du først har etablert trafikken).

Hvis du er interessert i å forfølge denne veien, sett opp en blogg og en Google Adsense-konto og begynn å gjøre dine egne eksperimenter. Desto mer trafikk, desto mer inntekt. Det er ikke lett, men det er mulig.

mouse

2. Effekt-basert reklame (CPC/CPO/CPA)

Effekt-basert reklame er “fremtiden for reklame”, sier mange. Fremfor å bare ta betalt for å dytte et budskap opp i ansiktet til folk, så får du som medie og publisher betalt for effekten du leverer annonsøren. Dette måles normalt i CPC (Cost per Click) eller CPO (Cost per Order) eller CPA (Cost per Aquisition).

Det er mye lettere å tjene penger via effekt-basert reklame enn display-basert reklame. Dette skyldes at det er mye lettere å inngå de nødvendige avtalene med annonsørene; de betaler jo tross alt kun når du leverer noe av verdi tilbake til de (enten et klikk eller en konvertering).

Samtidig reduserer dette oppsiden din betraktelig. Når du er avhengig av å levere resultater får du mindre betalt; rett og slett fordi mye reklame er virkningsløs – den driver ingen salg.

For å tjene penger på effekt-basert reklame, så kan du sette opp en blogg eller en nettside, og deretter signe opp med f.eks. Tradedoubler. De betaler deg eksempelvis for hver sydenferie du klarer å formidle på vegne av Startour – eller hver kredittkortsøknad dine besøkende fyller ut. Mens du for display-basert reklame kun får betalt noen øre per visning, så kan du på effekt-basert reklame tjene hundrevis av kroner per lead.

konsulnt

3. Konsulentarbeid

Som konsulent påtar du deg oppdrag for andre. Dette er ingen vei til det forgjettede passive income-landet som mange internettskurker forsøker å lokke deg med, men allikevel en vei som belønner en hardtarbeidende sjel godt.

Som internettkonsulent selger du deg selv; enten det er som en designer, programmerer, SEO-ekspert eller SEM-konsulent. Felles for de alle er at du må kunne noe – helst rimelig godt – og at du må være flink til å selge. Jeg har selv flere kamerater i konsulentbransjen som tjener over 1 million kroner i året; uten at de har den “rette” utdannelsen for yrket sitt. De startet kanskje som selger, og holder nå foredrag foran 3-400 mennesker om det siste innen Microsoft-systemer, sosiale medier eller cloud teknologi. De lærer administrerende direktører hvordan de skal “instagramme” og tar betalt 1500 kr timen for det.

Hvordan komme i gang med konsulentarbeid? Opprett en nettside og begynn å ringe og maile potensielle kunder. Å bygge opp et konsulentselskap er knallhard business, men det er samtidig veldig realistisk å oppnå. Det krever bare massive mengder arbeid.

iphone

4. En app

“Jeg har en ide til en app”. Hvis jeg kunne fått 1 krone for hver gang jeg hørte den setningen, så ville jeg vært milliardær. Faktisk burde jeg ta 1 krone for hver gang noen sier det til meg, fordi så irriterende er det.

Faktum er at det er ekstremt vanskelig å tjene penger på en app. La meg understreke det: ekstremt vanskelig. Faktisk er det så vanskelig at jeg ikke anbefaler noen å lage en app med det formål å tjene penger overhodet – til det er konkurransen for hard, og know-howen som må til for kompleks. (Og dette kommer fra en som har laget fire iPhone-apps selv; hvorav den største suksessen kanskje var Den Store Pekeboken)

Jeg kan illustrere dette med noen fakta: Hvor mange suksessfulle apper har du hørt om? 5? 10? 20, kanskje? La oss anta at det reelle tallet suksessfulle apper er hele 1.000 ganger (!) høyere enn dette, fordi det finnes mange lokale suksesser rundt omkring i verden. Dette gir oss hele 20.000 app-suksesser. Samtidig finnes det nå 1 million unike apper i App Store. Dette vil si at sjansen for å lage en app som går i pluss (etter at man trekker fra arbeidet man har lagt i appen), er på skarve 2% – og det er et absolutt best case scenario. Dersom du ønsker å lage en app som du selv ville ha hørt om, så er sjansen 0,002%. 

Min mening er at de aller fleste vil tjene mer penger – og bruke tiden sin mer konstruktivt – på å jobbe mot et mer overkommelig mål. I hvert fall dersom målet er å tjene penger (se f. eks. metode 2, 3 eller 5).

basecamp

5. Betalte tjenester

Se her, nå begynner det å bli interessant. Betalte tjenester betyr kort og godt å lage en tjeneste, applikasjon eller noe annet som noen er villige til å betale for. Internettguruene kaller det ofte SaaS; “Software as a Service”. Dette er i min mening den største muligheten på internett akkurat nå. Det finnes millioner av behov der ute som millioner folk er villige til å betale for å få løst; og samtidig er VISA- og Mastercard-integrasjon lettere enn noensinne å få til.

Kjente eksempler på betalte internetttjenester inkluderer SalesforceBasecampVGs Vektklubben og datingtjenester som Q500. Det handler om å lage en tjeneste hvor du ikke trenger millioner av brukere; bare noen få som er villige til å betale for bruken av den.

Dette muliggjør utvikling av komplekse systemer som “betaler seg selv”, samtidig som det kan være svært, svært vanskelig å konkurrere mot deg. Ta eksempelet med MySpace; de tilbød en generisk nettsamfunntjeneste som “hvem som helst” kunne kopiere, og noen få år etterpå var de knust av Facebook. Men ser man på en aktør som Basecamp, så holder de styr på millioner av prosjekter for millioner av selskap verden rundt. Dette er prosjekter som er svært vanskelig å flytte på. Firmaene er for investert i programvaren (treg kundemasse); og programvaren er for spesialisert til deres behov (spesialisert programvare). Summen av disse to tingene; en treg kundemasse kombinert med spesialisert programvare – utgjør en enorm oppside for et ungt talent. Det handler “bare” om å finne et hittil ukjent behov i markedet for en liten andel brukere og tilby en betalt løsning på dette.

Bare for å sette dere litt på sporet av hvordan man kan tenke innenfor betalte tjenester, så kan jeg nevne to av mine egne prosjekter: Juss24 og Mobilradar.no. Mener ikke å reklamere for mine egne greier, men samtidig vet jeg mye om disse prosjektene og vil kunne svare på spørsmål knyttet til de (samtidig tror jeg ikke noen av disse prosjektene har noen reell målgruppe på Freak.no):

Juss24 er en tjeneste jeg laget i samarbeid med en kamerat som er advokat. Forretningsideen her er å tilby enkle juridiske maler som folk kan betale for å laste ned; f. eks. en mal for gjeldsbrev mellom privatpersoner, samboerkontrakt, kontrakt for salg av bruktbil, campingvogn og MC. Vi bruker ingenting på markedsføring, men rekrutterer allikevel ett betalende medlem per dag via Google. I løpet av et år blir det en anseelig mengde medlemmer. Vi lanserte tjenesten sent i sommer og omsetter allerede for 3-4000 kr i måneden.

MobilRadar er en annen betalt tjeneste jeg har utviklet i samarbeid med en kamerat. Med MobilRadar kan du posisjonere barn og familiemedlemmer på et interaktivt kart (med deres forhåndssamtykke). Man betaler en liten avgift for å være medlem, samt en transaksjonskostnad hver gang man ønsker å posisjonere noen. Tjenesten er veldig populær og vi har tjent nærmere 1 mill. NOK siden vi lanserte tjenesten som et rent hobbyprosjekt for cirka 3 år siden. Selve siten tok oss under 1 måned å lage. Igjen, dette er et prima eksempel på “Software as a Service”; man betaler for tilgangen til tjenesten.

(Nå vil noen sikkert protestere og hevde at en app fundamentalt sett også er, eller kan være, Software as a Service, men jeg har allikevel skilt ut den som et eget punkt; rett og slett fordi jeg mener den krever særskilt behandling. En app bærer oftere preg av å være et betalt produkt, nesten som en bok eller en film, fremfor noen løpende betalt tjeneste.)

Oppsummert finnes det mange muligheter for å tjene store penger på internett; men det finnes svært få raske penger på internett. Internett er fantastisk å jobbe med, fordi det ikke krever noen større investeringer – og som unge teknologikyndige har vi et åpenbart fortrinn ovenfor eldre mennesker som ikke vokste opp med datamaskiner. Samtidig har nettet med sine 2,4 milliarder innbyggere en enorm oppside; noe Klondyke-historiene om Mark Zuckerberg, Kevin Rose og Wordfeud-gründeren Håkon Bertheussen er med å illustrere. Min oppfordring til alle som ønsker å tjene store penger på internett er å begynne å lære, eksperimentere og feile selv. Tenk langsiktig og kommersielt og forsøk å betjene et reellt behov; fremfor å forsøke å lage den neste prumpe-appen til iPhone.

Spørsmål? Tanker? Fyr løs.